БНТ Новини - Килимите от Костандово - съкровище в културното наследство на Европа


Според древните, богините на съдбата изплитали нишката на живота на всеки човек още при неговото раждане. За едни тя била дълга и здрава, при други - изпълнена с възли и препятствия, трети нямали шанса да я развържат изобщо. Имало обаче и хора, които не се осланяли на съдбата и оплитали своята нишка сами.

Нино Парпулов вплита съдбата си в килимарските цехове на Костандово в началото на 90-те. Задачата му е да ликвидира губещото им производство. Вместо това се заразява с килимарската бактерия. И решава да опази занаята, част от европейското културно наследство. На помощ идва един от големите търговци на гладкотъкани килими в Ню Йорк - Суат Измирли.

Всеки месец изнасях по 600 квадрата. Така в рамките на 5 години. Докато един ден ми звънна и вика - съжалявам много, но не мога да ти продавам вече килимите..... китайците ни разбиха, разказва Нино Парпулов.

Азиатците усвоили технологията и започнали да продават на много по-ниски цени. Конкуренцията била невъзможна - затова и Суат предложил да отворят производство за 2000 тъкачки на персийски килими у нас. Условието било държавата да помогне. Тя не откликнала. И американецът заминал за Румъния.

Съдбата дава нов шанс на Нино като го свързва с Дейвид Бамфорд, водещ реставратор на антични ръчноизработени килими за исторически обекти във Великобритания. Двамата пробиват с наглед невъзможна поръчка - възстановяване на изчезнал килим от 19 в., за лятната резиденция на кралица Виктория.

Те са се обърнали в света към 5 фирми и петте са отказали категорично, защото ширината на стаята е 18 метра.... Веднага възниква въпросът, че поръчката трябва да се раздели на 3 равни части - лява, дясна и среда, обяснява Нино Парпулов.

Вероятността да не съвпаднат при съшиването е огромна, но Нино поема риска.

Основната задача беше 26 жени на две смени да го изпълнят в рамките на 8 месеца. Но преди тия 8 месеца аз почнах да правя мостри, обяснява Нино Парпулов.

На финала - трите части съвпадат идеално! Не без помощта на сина на Нино, който изготвя модела на килима, въпреки че по това време е още гимназист.

Изисква се много търпение, концентрация, уединение и не всеки е способен на това. Плюс всичко останало, си има и творческа дейност по тези дизайни, не е просто механична работа за оцветяване на квадратчета, а трябва да имаш творческото мислене кое как да го подредиш и да направиш същия образ, обаче в квадратчета, казва Тодор Парпулов.

Като откриват приемната на кралица Виктория, Елизабет казва: да няма някаква грешка, защото има табела - произведено в България, викат не, няма грешка, там е направено, разказва Нино Парпулов.

Така килимите от Костандово стават търсена стока на Острова. Днес украсяват вилата на принц Чарлз в Уелс, приемната на Тони Блеър в Лондон, десетки замъци и знакови сгради. У нас са запазени само три - в Рилския манастир и в Стария Пловдив. От две години насам, Парпулови стъпват и във Версай.

За мен най-трудни са френските дизайни, които са от династията на Бурбоните. Времето на Луи 14, 15 и 16. Със смяната на владетеля всеки един килим е бил изгарян и единственото, което остава е рисунка, рисунка от тогавашните художници. И на базата на тази рисунка започва моята работа, селектирането на цветовете, изясняването на детайлите, обяснява Тодор Парпулов.

Най-сложният килим, създаден от Тодор, е направен за 2 години. Оригиналът представлява френски гоблен, тъкан четвърт век!

В който и замък да остане килимът, една част от мене си остава там. Чувството е уникално - да знаеш, че си част от цялата тая красота, която се посещава от милиони туристи, споделя Тодор.

За да успее, Нино разчита на добра организация, качествени цветове и професионални тъкачки. Ако в Третия свят всяка от тях работи с 12-13 цвята, тук нюансите са над 6000. Рецептите за тях Нино създава сам и ги събира в специална тетрадка.

Възелът носи 3 вида информация - ако го разгънете и го разгледате внимателно, на върха на възелчето е истинският цвят, който е в момента, а той е може би 25% от оригиналния цвят. По средата на възела, който е с по-малко греене светлинно, 150 години износване. Долу където няма светлина е оригиналният цвят, обяснява Нино Парпулов.

Към него се стремят по време на боядисването.

Катализаторът за боядисване на този тип прежда е оцетна киселина, за да може да отвори фибрите и да влезе боята в дълбочина, не да разсипе влакното, обяснява Нино.

Преждата е готова, когато водата в казана остане бистра. През това време, се снове основата на килима. За нея са необходими няколко жени, които работят в продължение на седмица. Веднага след това започва и самото тъкане.

В момента тъчат ръчнотъкани персийски килими, основни материали памук и всичко останало е вълна. Пред жените има модели, които гледат и нанасят долу. Инструментите, с които работят са ножче, набивачка и ножичка. Всяко едно квадратче на милиметровата хартия е възелче, което тя го прави в момента, обяснява Юлия Раданова, отговорник.

Големият проблем е свързан с хората. Фирмата не може да си позволи да обучава тъкачки сама, а държавна подкрепа липсва. В началото при Нино работели повече от 120 тъкачки, днес в двата цеха в Костандово и Света Петка са останали едва 24.

Няма държавна политика, която да запази това производство. Колкото минава време, все повече се усеща чувствително липсата на хора. Ние преодоляхме кризата, оцеляхме, преодоляхме ковид, оцеляхме, и накрая явно политиката ще ни ликвидира, тя се оказа най-големият бич, казва Нино Парпулов.

С търсенето на изход от ситуацията се е заела дъщерята Надя - дипломатът в семейството.

Когато нашият партньор дойде, той каза, че на пазара в света, Ню Йорк - основната борса там, имало такъв жаргон - килимът бг ли е или е хубав. Не заради качеството на изработка - качеството на изработка е било несравнимо добро, но десенът и цветът са били много неправилни, много неподходящи и несъобразени с пазара и на практика килимите са ставали непродаваеми, обяснява Надя Парпулова.

Постепенно Парпулови преобръщат представите и доказват, че в две малки селца в Родопите могат да се създават световни шедьоври.

И тук дойде необходимостта от европейско финансиране, защото никой малък бизнес не може да отдели средства за такова нещо. Първият проект, с който си помогнахме беше по ОП "Човешки ресурси", много навреме, просто те буквално ни спасиха към този момент, защото всичката печалба и средства отиваха обратно в производство, казва Надя Парпулова.

Фирмата изпълнява още един проект с европейско финансиране - благодарение на който вече разполага с най-добрия специализиран софтуер за килими в света. А той им е повече от нужен, тъй като работят по най-сложната линия килими в света - Савонри.

Тази линия не е само на Франция, но и на цяла Европа, защото с тази линия се обръща представата за килима. Избягва се от ориенталския изглед на килима и се отива към европейския - тоест това е първата идея на Луи 14 да покаже Европа на света - колко е пищна, колко е мощна, колко е влиятелна, обяснява Надя Парпулова.

Векове по-късно, Франция не успява да запази занаята, защото липсват млади майстори. Опитът да намерят заместители в Китай се проваля. У нас обаче надежда има. Още повече, когато се използват инструментите на кохезионната политика, която цели по-силна Европа.

Ние съхраняваме европейско културно наследство, ако ние изчезнем, Европа си губи възможността сама да си запази културата, да си запази историята в килимарството. Сега стигайки до етапа да търсим държавна политика, която да съхрани това, което сме направили, всъщност ние им казваме, че сме си посветили животите на това нещо, от това по-ценно какво да дадеш, признава Надя Парпулова.

Може би това е и причината за устойчивостта на Костандовските килими. В нишките им, освен памук и вълна, са вплетени съдбите на много хора. Бащи, деца, работници. Дано богините на съдбата са благосклонни към тях.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Мария Костова

Вижте видеото тук

 
гр. Велинград 4600,
адм. Офис: ул. Банска 8
Hemus
  За Хемус
В пресата
Килимите на Хемус
Колекции килими
Разходка из Европа по килимите на Хемус
Проекти
Контакти

BG | EN