За килимите

За-Килимите

През последните 15 години ХЕМУС ООД, Велинград наложи българското качество на европейския пазар. Килимите на фирмата се намират в едни от най-престижните сгради в Европа, а за прецизността на тази работа писаха издания като: Interiors UK, Architectural Digest, Houses and Gardens и др.

Килимите на ХЕМУС ООД, Велинград не могат да бъдат намерени в масовото производство. Залага се на индивидуални единични проекти, които се създават съобразно спецификата на дома, в който ще влязат. Дизайнерският килим може да е доминиращ център на пространството, въплътил най-необичайни творчески фантазии или да бъде в хармония с другите елементи на интериора, заимствайки шарки и цветове от мебелите, картините, пердетата или други части от помещението, като по този начин ги допълва и подчертава цялостния облик и енергия на помещението.
За да е възможно това изпълнение, в продължение на 20 години фирмата постепенно затваря производствения цикъл и обучава ценни кадри, които са тясно специализирани по конкретните етапи от създаването на шедьоврите, защото килимът на ХЕМУС не е просто килим, той е уникат, той става семейна ценност, която ще бъде предадена на наследниците.

Килимът исторически винаги е бил най-скъпата и важна част от интериора. В миналото се е смятал за семейна реликва и инвестиция, защото с времето стойността му нараства. Екипът на ХЕМУС – Велинград има традицията да кани собственика на място, докато килимът е на стана, за да се „подпише” на него (примерно да върже 2-3 възела, което го прави негов и неповторим), както и да се запознае с тъкачките, които го изработват.

Една любопитна особеност на ръчния килим-уникат е, че с годините и с употребата качеството и цената му нарастват. Килими, които фирмата е създала преди 20 години, вече се появяват по търгове в Западна Европа на двойна стойност.

Защо са толкова ценни велинградските ръчни килими?

Материалите са 100% естествени и 100% български: фина вълна и памук. Основата на килима е памук – тя се поставя нишка по нишка на ръка. В същото време вълненият килим поради изключителната си мекост изпълнява и някои полезни функции: има добра топлоизолация, повишава звукоизолацията на пода, регулира влагата в помещението и създава комфорт при ходене. Натуралността на материята я прави подходяща за детски стаи или помещения, в които играят деца.
Компанията е инвестирала много в лабораторията за боядисване, в която може да се създаде всеки цвят, който изобщо може да си представите. За времето, в което работи, фирмата създаде галерия от над 6 000 цвята, които могат да бъдат безпогрешно повторени. Могат да бъдат създадени и нови цветове, и то в срок от 24 часа. Цветът не се повлиява от употреба или пряка слънчева светлина.
В процеса на обработка не се използват никакви химикали или избелващи препарати, за разлика от другите производители. Широкоизвестен факт е, че в страни традиционни производителки на ръчни килими се отбелязва изключителна замърсеност на районите, в които се работи (Афганистан,Турция, Пакистан и др.). ХЕМУС ООД е изцяло против употребата на химия както при обработката на преждата, така и при прането. Боята, която се използва, е най-качествената и скъпа текстилна боя в света – швейцарско производство. Разтворена във вода, боята е почти годна за пиене като безвредност, а отпадната вода от процеса на боядисване замърсява в пъти по-малко от това, което отделя една домакинска перална машина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>